Familie Soutberg
Den Helder
17 april Vrijdag 18 april 2008: Chicago–Southwest Chief  19 april

Gepland:

Ervaringen:

Chicago Union Station is groot en indrukwekkend. We gaan eerst eens buiten kijken. Het is heerlijk weer: zon en wind maken het bijzonder aangenaam. We lopen een eindje langs het water, en het valt ons op dat de mensen hier gemoedelijk buiten van hun lunchpauze genieten. Op een of andere manier doet Chicago vriendelijker aan dan New York.

Als we in het station terug zijn bekijken we op ons gemak de grote hal, eten een heerlijke hotdog met fruit salad, en gaan dan naar de wachtkamer. Omdat we een roomette hebben gereserveerd mogen we gebruik maken van de Metropolitan Lounge, een soort eerste-klas wachtkamer met luxe stoelen en gratis drankjes.

Tegen 15:00u gaan we aan boord van de Southwest Chief, de trein van Chicago naar Los Angeles. Wij zullen niet de hele rit in een keer maken, maar onderweg de Grand Canyon bezoeken; morgenavond stappen we uit in Williams Junction, Arizona. Bij het verlaten van Chicago kunnen we op ons gemak de skyline van de stad bekijken.

Onze roomette is een tweepersoons compartiment met de stoelen tegenover elkaar. De stoelen vormen samen een bed, en daarboven klapt een tweede bed uit voor de nacht. Elke slaapwagon heeft zijn eigen attendant die zorgt voor het opmaken van de bedden en andere zaken, zoals de koffieautomaat voor gratis koffie, pakken vruchtensap en water, allemaal inbegrepen in de toeslag voor de roomette, net als trouwens de maaltijden.

Deze avond dineren we samen met een jonge ondernemer, maar het duurt even voordat we dat te weten komen. Geheel in tegenspraak met de berichten dat disgenoten in de trein graag een gesprek beginnen heeft deze jonge Amerikaan een boekje bij zich waarin hij na een korte begroeting gaat zitten lezen. Onder het eten stellen we toch eens wat vragen om een gesprek te starten, en als hij hoort dat we uit Nederland komen vertelt hij in onderhandeling te zijn met mensen die zijn product in Nederland willen introduceren. We vragen wat dat product is, en enthousiast legt hij uit dat hij een gezondheidsdrank maakt op basis van aloë vera; hij verzekert ons dat we binnen een jaar zijn Cervantes-drank in Nederland zullen tegenkomen.

Voordat de nacht valt is er buiten nog heel wat te zien. Drie dingen die we nog vaak zullen tegenkomen: watertorens, zware motoren, en Amerikaanse vlaggen.

Nadat de attendant de bedden heeft opgemaakt kruipen we rond tienen voldaan onder de wol. Op weg naar de Grand Canyon!