Familie Soutberg
Den Helder
19 april Zondag 20 april 2008: Williams–Grand Canyon Village  21 april

Gepland:

Ervaringen:

Als we het hotel verlaten om over te steken naar het ontbijtbuffet kunnen we goed merken dat we hoog zitten; Williams ligt hoger dan de meeste wintersportplaatsen in Europa, en het is maar een paar graden boven nul in de stralende zon. Het ontbijt smaakt uitstekend, en voordat we op de trein stappen naar de Grand Canyon lopen we nog even een rondje door Williams. Het plaatsje stelt niet echt veel voor, maar omdat het aan Route 66 ligt lijkt het een populaire etappeplaats voor motorrijders.

Het station van Williams is nu het depot van de Grand Canyon Railway, die met oude locomotieven en rijtuigen een dagelijkse dienst op Grand Canyon Village onderhoudt. De meeste rijtuigen zijn opgeknapte exemplaren uit de glorietijd van de personentreinen in de USA. De trein van 15 rijtuigen zit goed vol als we om tien uur vertrekken. Als we een tijdje onderweg zijn komt een entertainer ons rijtuig binnen. We wisten vooraf niet goed wat we moesten verwachten van dit onderdeel van het arrangement, maar de zanger met gitaar en mondharmonica is niet de eerste de beste, en als hij een country-versie van Route 66 ten gehore brengt zingt de halve wagon mee.

Na een rit van twee uur over een bochtig traject komen we aan bij het rail depot in Grand Canyon Village. Van de trein stappen we meteen over in de bus, voor een Rim Tour die was inbegrepen bij het arrangement. Onze chauffeur vertelt enthousiast over de Grand Canyon; dit is zijn eerste jaar, en hij zegt dat hij hier wel oud wil worden. Ook bij de stopplaatsen beantwoordt hij graag alle vragen, en even een foto maken is totaal geen probleem.

Voor de Grand Canyon schieten woorden tekort. Je moet het zien, en om het goed in je op te nemen heb je tijd nodig. We zijn blij dat we tot morgenmiddag op de Rim zullen verblijven.

Na de bustocht hebben we nog een uur voordat we kunnen inchecken in Maswik Lodge. Als we wat rondlopen komen we bij het Hopi House, waar traditionele dansen worden opgevoerd. De dansers komen allemaal uit één gezin, en het is leuk om te zien hoe zelfverzekerd de oudste is en hoe de jongste zich door zijn eerste optreden heen slaat.

Als we van de dansen genoten hebben lopen we op ons gemak naar de Maswik Lodge. Onderweg zien we voor de eerste keer een Californian Condor; gigantische vogels die recent opnieuw zijn geïntroduceerd in dit gebied. Zeer imposant.

Over de Maswik Lodge hadden we op internet wat negatieve commentaren gelezen, maar de gigantische kamer die ons wordt toegewezen is perfect.

Als we ons hebben geïnstalleerd eten we nog wat, en lopen dan naar de Rim voor een blik op de Grand Canyon in avondlicht. Het is vandaag volle maan, maar we zijn te moe om daarop te wachten. De hoogte zal daarbij een rol spelen: we zitten boven de 2000 m. Morgen is er weer een dag …