Familie Soutberg
Den Helder
9 mei Zaterdag 10 mei 2008: Crescent–Washington–Newark  11 mei

Gepland:

Ervaringen:

Al we wakker worden is het heel ander weer geworden. Het spoor is nog steeds uitstekend, en ondanks de hoge gemiddelde snelheid rijden we comfortabel door een nevelig en regenachtig landschap. In de nacht zijn we North Carolina overgestoken, dus de enige staat tussen nu en Washington is Virginia. Als we door Alexandria komen zien we een torenachtig monumentaal gebouw boven het station uitsteken; als onwetende Nederlanders weten we niet wat het is, maar de passer en de hoofdletter G in het park vóór het gebouw suggeren iets met vrijmetselaars en George Washington. Het “George Washington Masonic Memorial” is dan gauw gevonden op internet.

Als we in Washington aankomen klaart het toch weer wat op. In het station zien we een lief klein (voor Amerikaanse begrippen) rangeerlokje van Amtrak. We zijn nu in het gebied waarin Amtrak behalve het materieel ook het meeste spoor in eigendom heeft. Het station is één van de monumentale Union Stations die nog in gebruik zijn, met fraaie materialen en grote ruimtes. Vandaag is het (voor de eerste keer) National Train Day, en er worden allerlei activiteiten georganiseerd. Het is echter pas een uur of tien, dus met de meeste kraampjes zijn de mensen nog bezig. We besluiten naar het Capitool te lopen en dan te bekijken wat we verder doen. Het station is van buiten even monumentaal als binnen. Grote beelden en inscripties op de gevel.


Het valt ons op dat het Capitool er minder wit uitziet dan we ons van foto's denken te herinneren. Ik maak een foto van een lantaarn die een grappig idee van overeenkomst geeft met de koepel van het Capitool, maar als ik de foto wil terugkijken is de accu van de camera leeg. Geen probleem, ik heb speciaal voor de vakantie een tweede accu aangeschaft. Echter, als die erin zit meldt de camera toch weer dat de accu leeg is. Heb ik de verkeerde er weer in gedaan? Accu's weer verwisselen, zelfde resultaat: ik heb een stompzinnige beginnersfout gemaakt. Achteraf realiseer ik me dat ik in Portland van accu heb gewisseld, maar daarna vergeten ben de lege accu weer op te laden. Geen foto's dus, de rest van de dag …

Als we om het Capitool heen zijn gelopen en uitkijken richting de obelisk van het Washington Monument lijkt die helemaal niet ver weg te staan, maar aan de grootte van de menselijke figuurtjes en de auto's zie je al gauw dat dat gezichtsbedrog is. Wel jammer dat de National Mall doorkruist wordt door brede wegen met autoverkeer en geparkeerde auto's, dat maakt het minder monumentaal. We lopen die richting op en belanden in de US Botanic Garden, zeer de moeite waard vinden we (maar smaken verschillen). Dan verder, voorbij het Washington Monument tot bij het National World War II Memorial; dit maakt indruk, net als dat voor de Korea-veteranen. Vanaf het Lincoln Monument lopen we dan terug naar het station. Daar zetten we de kaartjes naar Newark Penn Station om naar Newark Int'l Airport, zodat we dichter bij ons hotel eindigen. We zijn blij als we in bed stappen.