Familie Soutberg
Den Helder

Het dorp Winkel

Ons dorp ligt vrijwel midden in de “Kop van Noord-Holland”. Samen met Barsingerhorn, Haringhuizen, Nieuwe-Niedorp, Oude-Niedorp en ’t Veld maakt het deel uit van de gemeente Niedorp.


Het voormalige raadhuis van Winkel, nu in gebruik als parfumflessenmuseum. Klik op foto’s voor grotere versies.

In de vijftien jaar dat we hier wonen is er veel veranderd. Door de bouw van een aantal nieuwe wijken is het aantal inwoners behoorlijk toegenomen, en midden tussen Nieuwe Niedorp en Winkel is een winkelcentrum gebouwd. Veel kleine winkels uit de dorpskernen zijn daardoor verdwenen, of verhuisd naar het winkelcentrum.

Een stukje “geschiedenis”

Hoewel Lida geboren is in Heerhugowaard, en daar al regelmatig kwam bij familiebezoek, zijn we pas in de Kop komen wonen toen we in de jaren tachtig een betaalbaar eigen huis zochten met een redelijke verbinding naar Amsterdam (werk). Je kwam dan bijna automatisch in deze omgeving uit.

In de hete zomer van 1983, met baby en hond, zijn we uiteindelijk in ’t Veld beland.


De voortuin van ons huis in ’t Veld.We hebben met plezier in ’t Veld gewoond, maar toen we in in 1990 dachten over een eigen bedrijf met kantoor aan huis moesten we uitkijken naar een andere woning voor ons gezin dat intussen bestond uit vijf personen. Dat werd ons huis in Winkel.


Ons huis in de (zeldzame) sneeuw.

Onze huisdieren

Zoals eerder vermeld hadden we onze hond Pollux, een Hovawart, al toen we in ’t Veld gingen wonen. Hij was toen 7 jaar, en heeft na Twente en Zeist nooit echt kunnen wennen aan het winderige polderland. Pollux werd 12½ en overleed in 1989.

Toen we net in Winkel woonden kregen we onze tweede Hovawart, Gaiko; die kreeg na een tijdje gezelschap van de kater Maudi. Hoewel het tussen die twee altijd een gewapende vrede bleef waren ze toch op een of andere manier verbonden. Ze zijn niet zo lang na elkaar overleden. Gaiko werd 13, wat vrij normaal is voor het ras, maar Maudi is door nierproblemen niet ouder geworden dan 9.


De kinderen met Gaiko.

Het is daarna qua dieren een tijdje stil geweest in huis, tot de katten Pluk en Aagje (broer en zus) kwamen; met opzet twee, zodat ze niet alleen menselijk gezelschap zouden hebben.


Pluk en Aagje (in de aardappelemmer).

Helaas is Pluk van de zomer aangereden (waarschijnlijk op slag dood). Gelukkig vonden we hem de volgende dag zodat we hem fatsoenlijk konden begraven. Het toeval wil dat we nog geen week later de vraag kregen of we nog onderdak wisten voor een jong katertje. Nu heeft Aagje gezelschap van Eppo; was even wennen in het begin, maar nu liggen ze regelmatig samen te slapen.


Aagje met Eppo.