Startpagina JeroenTerug naar Rijdend materieel

Trix Magnum set

De Trix Magnum set bestaat uit De Big Boy is identiek aan de Märlinversies, met uitzondering van de decoder en de energietoevoer: de loksound decoder van deze Big Boy verstaat DCC, maar als het goed is ook FX. De energietoevoer gaat via de linker en rechter wielen van de loc, met sleepcontacten op de binnenkant van de drijfwielen voor de ene pool en contact via de wielen en body voor de andere pool. Om de loc geschikt te maken voor de Märklinbaan moet het voldoende zijn de sleepcontacten op de voorste drijfwielen te verbinden met de massa en die op de achterste drijfwielen te vervangen door de Märlinsleper.

Vergelijking front BB 4011 (Trix) en BB 4012 (Märklin):
BB11_12A

Vergelijking voorste printplaten BB 4011 (Trix, vooraan) en BB 4012 (Märklin):
BB11_12B
Duidelijk te zien: van het voorste rijtje soldeerpunten zijn de twee aan de rechterkant leeg bij 4012; bij 4011 is op het meest rechtse punt het “hete” sleepcontact van het eerste stel drijfwielen aangesloten, en op het tweede (ermee doorverbonden) punt een draad die naar de achterste printplaat leidt. Voor gebruik op de Märklinbaan moet het draadje naar het meest rechtse punt dus worden omgeleid naar de massa; de andere draad kan functieloos blijven zitten of worden verwijderd.

Vergelijking achterste printplaten BB 4011 (Trix, rechts) en BB 4012 (Märklin):
BB11_12C
Aan de rechtervoorkant van de printplaat komen de twee aansluitdraden omhoog. De “hete” (rode) draad van 4011 duikt onder de andere draden door naar links en komt daar samen met die vanaf de eerste printplaat; de “hete” draad van 4012 loopt vrijwel direct naar de printplaat.

Het vervangen van de sleepcontacten bij de achterste drijfwielen door een middensleper is net zo simpel als het vervangen van de middensleper bij de Märklin-locs: de bevestiging is identiek, en met een schroevendraaiertje kan de bevestigingsplaat er worden uitgewipt:
BB11_slA