HomeStartpagina Jeroen

Modeltreinen (Märklin)

Herstart

Na een lange periode zonder, een tijdje schaal N, en een tijdje niets ben ik een rond de eeuwwisseling weer begonnen met H0 modeltreinen van Märklin. Grootste probleem: de ruimte. Je kunt wel af en toe een baan(tje) uitleggen op de vloer van de woonkamer of zo, maar dat is kwetsbaar en kan maar kort blijven liggen. Ons huis in Winkel had een garage met zolder, en het plan was om die in te richten als treinruimte. Omdat de zolder erg laag is moest de baan op de zoldervloer komen. Bedienen kon dan zittend op de rand van het trapgat.

Zolderbaan

Om tijdens het verzamelen van materiaal en denken over de vorm van de baan toch te kunnen rijden had ik een tijdelijke, bedrijfsklare baan gelegd zodat ik er even een kwartier naar kon gaan zitten staren terwijl de treinen reden. Het was een simpele viersporen-ovaal zodat er vier treinen zonder toezicht konden rijden.

tijbaan2.jpg

Een beschrijving van het rijdend materieel (in bezit of op verlanglijst) is hier te vinden.

Zolderbaan exit

Helaas bleken de temperatuurswisselingen op zolder zo extreem dat het materiaal, en de betrouwbaarheid, eronder leden, en na een enorme ontsporing, met veel gekruip over de zolder, heb ik de baan afgebroken en het materiaal opgeborgen in afwachting van betere tijden.

In 2013/2014 heb ik toch weer een tijdelijke baan opgezet, maar dan in de werkkamer.

Renaissance

Na onze verhuizing